Published Oct. 01. 2014
 

Månedens virksomhed - Korpus

Jonas Waaben er en københavnsk IT-konsulent og musiker. Hans virksomhed, webbureauet Korpus, accepterer artmoney som betalingsmiddel. Find ud af hvorfor i dette interview

Hvad er dit navn?

– Jonas Waaben.

Hvor bor du?

– Jeg bor i København, på Nørrebro. Det er et kollektiv.

Hvor er du fra?

– Jeg kommer fra landet.

Hvad er din beskæftigelse?

– Jeg arbejder med flere ting. Mit professionelle arbejde er først og fremmest som IT-konsulent i mit eget webbureau, kaldet Korpus. Jeg laver for eksempel hjemmesider, informationssystemer og brugerundersøgelser. Tidligere arbejdede jeg som ekstern lektor ved Københavns Universitet og IT-Universitetet i København. Jeg arbejder også som musiker - jeg spiller trommer i et rockband kaldet The Mind Flowers. Vi spiller 60'er inspireret, psykedelisk rock musik. Vi skriver vores egne tekster og musik.

Hvad kan du lide at lave?

– Heldigvis er der et overlap mellem, hvad jeg laver, og hvad jeg kan lide at lave. Jeg er meget interesseret i både musik og IT. Ud over det kan jeg lide at lytte til musik og opdage ny musik, når jeg ikke selv spiller musik. Det er blevet let med internettet. Før internettet var det et spørgsmål om at have en god ven, der kunne anbefale musik, som man ikke kendte i forvejen. Det er stadig godt at have sådan en ven, men det er blevet nemt at gå på opdagelse selv. Jeg læser også en del bøger og er interesseret i videnskab. Især de sociale videnskaber, så som sociologi eller krydsfeltet mellem samfundsvidenskab og IT. Eksempelvis hvordan IT kan påvirke en menneskelig praksis. Eller hvordan det kan fungere godt med individer, grupper, organisationer og samfund.

Har du en drøm for dit liv?

– Ja det har jeg. Det kan være vanskeligt at presse ind i en enkelt sætning, men jeg drømmer om at skabe noget, der kan gøre en forskel. Både for mig selv, men også for andre. Forhåbentlig på en sådan måde, at jeg kan skabe nogle ting, der kan ændre verden til det bedre. Det er let at komme i tanke om eksempler, hvor en IT-løsning kan ændre noget kompliceret til noget mere enkelt. Man kan også ændre verden med musik, på et lidt mere abstrakt plan. Det kan for eksempel hjælpe publikum til at nå en erkendelse. Forestil dig at lytte til noget musik under en koncert eller på en optagelse, der hjælper dig med at overveje tingene på en anden måde, end du er vant til. For mig selv sker det hele tiden.

Har du et ønske om ændringer i verden? Hvilket? Hvordan? Hvornår?

– Ja. Absolut. Jeg vil gerne se verden blive mere bæredygtig i fremtiden, i enhver forstand af ordet. Ikke kun når det kommer til miljøet. Det er jo indlysende, at vi ikke kan forurene som vi gør og stadig beholde en planet som er til at leve på. Men også bæredygtighed i en social og menneskelig sammenhæng. Jeg ville ønske, vi gjorde noget seriøst ved problemet med fattigdom. Alle mennesker burde have fri adgang til et godt, sikkert og sundt liv. Fri adgang til viden og uddannelse. Jeg ønsker at alle kan få del i de privilegier, der i dag er forbeholdt en lille gruppe borgere på Jorden.

Jeg tror ​​at det allerede sker – der bliver konstant rykket ved tingene. For eksempel mener jeg, at når det handler om at få adgang til viden, er det blevet vanskeligere for magthavere at holde hemmeligheder for befolkningen. Hemmeligheder findes naturligvis stadig, men de bliver afsløret. Men vi har stadig brug for en hurtig ændring med hensyn til miljøet, fattigdom og lige rettigheder. Jeg tror, ​​der er en forandring på vej, men der er stadig lang vej igen.

Hvorfor accepterer din virksomhed artmoney som delvis betaling?

– Ja, op til 50 procent! Fordi det giver mening. På den ene side er det relateret til de idéer, vi lige har gennemgået. I den forstand, at hvis du kan producere artmoney, kan du få adgang til varer og tjenesteydelser. Jeg synes, det er en fin idé, at du kan skabe penge på din egen måde, i stedet for kun på konventionelle måder, så som at tage et lønarbejde. Og fordi jeg mener, at artmoney fungerer som valuta. Jeg anser det ikke for en risiko at acceptere artmoney.

Hvad vil du gøre med de artmoney, du modtager som betaling?

– Jeg tror ​​at jeg vil gå ud og bruge dem! Jeg bor i København, hvor jeg kan se, at andre virksomheder accepterer artmoney som betaling. Måske går jeg en tur i teatret. Jeg kunne også godt finde på at beholde nogle artmoney i min kunstsamling. Det vil tiden vise.